Kimera Mitolojisi

Kimera Mitolojisi 2018-07-22T22:53:34+03:00
chimera myth

KİMERA MİTOLOJİSİ

Kimera, Yunan mitolojisinde tek bir vücutta çeşitli canlıların kimi uzuvlarına sahip, ağzından ateş püskürten yaratık. Genellikle yaratığın bir başı aslan, bir başı keçi, gövdesi aslan ve kuyruğu yılan olarak tasvir edilir.

Pegasos ile cesur Bellerophontes onu alt edebilmiştir. Etrüsklü bir sanatçının bu karma yaratığı nasıl düşündüğünü Arezzo’nun ünlü Chimaira’sı göstermektedir (MÖ 420 civarı). Saldırıya geçmekte olan hayvan büyük bir olasılıkla Pegasos ve Bellerophontes’un da yer aldığı bir grubun parçasıydı.

Bellerophontes ile Chimaira’nın savaşması çok sayıda vazo resmine konu olmuştur. Vulci’den gelme bir kraterin üzerinde bu sahne resmedilmiştir (MÖ 5. yüzyıl). Günümüzde bir Kimera’dan bahsedildiğinde, bununla hayal ürünü bir yaratık anlatılmak istenir.

Yanartaş

Olimpos’un Sönmeyen Ateşi: Yanartaş, Antalya’nın Kemer ilçesi Çıralı köyü yakınlarında küçük, tarihi ve turistik önemi olan doğal gazkaynağı. Denize yakın manzaralı bir konumda yer alır, taşlar arasından çıkan alevler turistlerin ilgisini çekmektedir.

Çıralı plajının kuzeyindeki kayalıklarda yer alan doğal gaz kaynağı, eski Yunan mitolojisi’ne konu olmuştur. Yunan Mitolojisi’ne göre efsane şu şekildedir.

Ephyra Kralı Glaukos’un oğlu Hipponoes bir av partisinde kardeşi Belleros’u öldürür ve “Belleros’u Yiyen” anlamına gelen Bellerophontes adını alır. Ephyra’dan sürülen Bellerophontes, Argos kralına sığınır. Kendisine sığınan bu genci öldürmeyi kendine yakıştıramayan Argos Kralı onu Likya Kralın’a gönderir.

Likya Kralı acınacak haldeki bu genci öldürmek istemez ve onu Olympos dağında yaşayan arslan başlı, keçi gövdeli, yılan kuyruklu ve ağızdan alevler saçan canavar Chimera ile dövüşmeye gönderir. Bellerophontes, Pegassos adlı kanatlı atına binerek Chimera ile dövüşmeye gider. Chimera saldırdığında Pegassos havalanır ve Bellerophontes yere inerken mızrağı ile canavarı yerin yedi kat dibine gömer. Fakat Chimera yerin 7 kat altından alevler saçmaya devam eder. Anadolu’da binlerce yıldan beri anlatılagelen ve Homeros’un bize bu şekilde aktardığı efsaneye göre hala yanan alevler, Chimera’nın yerin yedi kat dibinden fışkıran alevleridir.

Bellerophontes’in zaferini kutlamak amacıyla Olympos’da bir yarış düzenlenir. Atletler Chimera Kutsal Ateşiyle meşalelerini tutuşturarak Olympos kentine koşarlar. Böylece, daha sonraları değişik spor dallarının eklendiği ve birkaç gün süren Olimpiyat Oyunları’nın Anadolu’daki ilk örneği gerçekleşmiş olur. Günümüzde yakılan “Olimpiyat Meşalesi” Chimera’nın sönmeyen ateşinin sembolik bir ifadesidir.

× Whatsapp